Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Kültür Mantarı Üretim Sektörü

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Kültür Mantarı Üretim Sektörü Empty Kültür Mantarı Üretim Sektörü Salı Şub. 10, 2009 9:03 pm

Admin


Admin

Admin demiş ki:Doç Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ


Kültür Mantarı Üretim Sektörü

Kültür Mantarı Üretim Sektörü Mantar10

Dünya kültür mantarı üretimi 3,3 milyon ton olup üretimin %33’ü AB ülkeleri %30’u Asya, %20’si Güney Amerika’da yapılmaktadır. Avrupa Birliği 1,1 milyon ton üretime sahiptir. Hollanda tek başına 1/4’ünü üretmekte, Fransa ve İngiltere ise takip etmektedir.

Kültür mantarı bir tarım ürünü olarak sebzeler grubunda yer almaktadır. Mantar üretiminde en önemli girdi “Kompost” olup, bu üretim girdisi kültür mantarı için gerekli materyalleri içeren bir yetiştirme ortamıdır.

Korkuteli Türkiye’nin kültür mantarı yetiştirme ve kompost üretiminde kültür mantarı üretim merkezi durumundadır. Türkiye taze mantar üretiminin yaklaşık olarak ½’si, kompost üretiminin ise 1/2’sinden fazlası Korkuteli’de gerçekleştirilmektedir. İlçe’deki üretici sayısı 1000 civarında olup, sektör 5000 kişiye iş olanağı sağlamaktadır.

Türkiye’de kültür mantarı üretimi 1973 yılında 80 ton, 1983 yılında 1400 ton, 1995 yılında 7.728 ton olup, 2005 yılında yaklaşık 40 bin ton/yıldır. Korkuteli’de mantar üretim miktarı 18.000 ton civarında olup tek başına toplam ülke üretiminin %45’i Korkuteli ilçesinde gerçekleştirilmektedir.

Türkiye kompost üretimi 150 bin ton kadardır. Korkuteli bunun yaklaşık yarısından fazlasını (%53) üretmektedir. Ancak Korkuteli’nde kompost üretim kapasitesinin yarısı kullanılmaktadır. Dolayısıyla esas üretim kapasitesi 145 bin ton/yıl kadardır.

Halen ülkemizde kültür mantarı tüketimi yeterli düzeyde değildir. Kişi başına yıllık 500 gr civarında olan tüketim, Avrupa Birliği ülkelerinde 2,5 kg kadardır. Dolayısıyla sektör hızla gelişmekle birlikte gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında arzulanan düzeye çıkmamıştır.

Sektör ekonomik krizlere rağmen son 10 yılda 10 kat büyümüştür. Bundan sonra yapılacak doğru çalışmalarla 5-6 kat daha büyümesi mümkündür. Sermaye devir hızının fazla olması nedeniyle yatırımcılar için cazip bir üretim koludur.

Ayrıca taze kültür mantarı tüketimi dışında işlenerek (konserve, kurutma vb.) tüketime sunulmasına yönelik faaliyetler mantar talebini arttıracak, bu da üretime yansıyacaktır. Toplam üretimin binde 3’ü (200 ton) ihraç edilmekte olup esas pazar İzmir, Ankara gibi büyük illerdir.

Kültür mantarı sektörünün Korkuteli ilçe ekonomisine 50 milyon YTL’nin üzerinde yıllık katkısı dikkate alındığında, bu katkının Türkiye geneli için 100 milyon YTL’nin üzerinde olduğu söylenebilir.

ilgili web adresi:
http://www.turkishmushroom.ile.biz



En son Admin tarafından Cuma Nis. 10, 2009 9:38 am tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

https://orhan.catsboard.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz