Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Türkiye'de Narın Geleceği

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Türkiye'de Narın Geleceği Empty Türkiye'de Narın Geleceği Salı Şub. 10, 2009 9:02 pm

Admin


Admin

Doç Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ

Akdeniz Üniversitesi, Antalya

Türkiye yaklaşık 100 bin tonluk nar üretimiyle dünyada üçüncü sıradadır. Yani dünya nar üretiminin yaklaşık %10’nunu üretmektedir. Antalya ili nar üretimi ise Türkiye toplam nar üretiminin 1/3 ünden fazlasına eşdeğerdir. Özellikle Antalya’da ve diğer bölgelerde yapılacak bilimsel çalışmalar ülkemiz narcılığının gelişmesine çok önemli katkılarda bulunacaktır. Ayrıca burada nar konusunda yapılan bilimsel araştırma ve çalışmaların, üreticilere uygun yöntemlerle ulaştırılması, yani YAYIM ÇALIŞMALARI kapsamında ele alınarak nar yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamalarının üreticilere benimsetilmesiyle hızla olumlu sonuçlar almak mümkün görülmektedir.

Bu kapsamda 10 Mayıs 2007 tarihinde Antalya’da düzenlenen “Nar’ın Geleceği” konulu panelde ortaya konulan görüşlerin, ülkemiz narcılığına yönelik yapılacak planlamalarda yararlı olacağı düşünülerek “panel sonuç bildirgesi” metni aşağıda sunulmuştur.

“Nar’ın Geleceği” Paneli Sonuç Bildirgesi

Antalya Ticaret Borsası ve Tarım İl Müdürlüğü’nün işbirliği, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya İhracatçı Birlikleri, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Tarım Danışmanları Derneği’nin destekleri ve TEB’in katkılarıyla; 10 Mayıs 2007 tarihinde Antalya Dedeman Otel’de “Nar’ın Geleceği” konusunda yapılan panelin sonunda; Panel yöneticisi Doç. Dr. Orhan ÖZÇATALBAŞ tarafından aşağıdaki panel sonuç raporu hazırlanmış, panel sonunda rapor panelistlerin (Yrd.Doc.Dr. Şadiye Gözlekçi, Dr. Caner Onur, Ercan Boztepe, Dr. Suat Yılmaz ve Burçak Görker) görüşlerine sunulmuş ve tüm katılımcıların katkısı talep edilerek, bildiriye son şekli verilmiştir.

BİLDİRİ METNİ

Nar üretiminde ülkemiz yaklaşık 100 bin tonluk üretimle dünyada üçüncü sırada, olup dünya nar üretiminin yaklaşık %10’nunu üretmektedir. Türkiye’de tarımın merkezi durumunda bulunan Antalya, Türkiye toplam nar üretiminin 1/3 ünden fazlasını üretmektedir. Bu nedenle Antalya da yapılacak çalışmalar ülkemiz narcılığına ışık tutacaktır. Nar konusunda yapılan araştırma ve çalışmaların üreticilere uygun yöntemlerle ulaştırılması gereklidir. Tarım, bilimsel bilgiler ışığında, dolayısıyla iyi tarım uygulamaları (İTU) kapsamında yapılırsa olumlu sonuç alınabilir.

Bu kapsamda öncelikli olarak yapılması gereken konular aşağıda sıralanmıştır.

1- Mevcut nar çeşitleri dışında iç ve dış pazar talepleri dikkate alınarak yeni çeşitlere yönelinmesi gereklidir. Özellikle tatlı, yumuşak çekirdekli, ve iç ve kabuğu kırmızı nar çeşitleri(Hicrannar, Esinnar gibi) öne çıkarılmalı, bundan böyle bu çeşitlerin dikimine ağırlık verilmelidir. Bunların yanında %100 farklı renkli (sarı, turuncu, yeşil kabuklu gibi) çeşitler üzerinde çalışmalar üzerinde durulmalı ve yeni çalışmalara başlanmalıdır. Ayrıca pazar bakımından erkenci ve geççi çeşitler üzerinde durulmalıdır. Bu konular süreç içinde tekrar değerlendirilmelidir.

2-Yeni nar çeşitleri ıslah çalışmalarında dış pazar talepleri ve 1. madde de belirtilen konular dikkate alınmalıdır.

3- Nar işleme ve değerlendirme tesislerinin kurulması üzerinde durulmalıdır.

4- Organik nar yetiştiriciliğine özel önem verilmelidir.

5- Nar çalışma grubu oluşturulmalı, ilgili birimlerin koordinasyon içinde çalışması sağlanmalıdır (Nar konusunda çalışanların işbirliği içinde olmasına Antalya Ticaret Borsası yardımcı olacaktır).

6- Tarım İl Müdürlüğü yayım programları içinde Nar üreticiliğine daha fazla önem verilmelidir. Üreticilere İTU’nun benimsetilmesi üzerinde durulmalıdır.

7- İşletme ölçekleri büyütülmeli, işletmeler en az 50 dekar büyüklükte olmalıdır.

8- Sertifikalı fidan ve iyi tarım uygulamalarını esas alacak uygulamalar özendirilmelidir.

9- Üretim planlaması üzerinde durulmalıdır.

10- Merkez ilçe Nar Üreticileri Birliği’nin faaliyetlerini tüm üreticileri kapsayacak şekilde ve profesyonel bilgiden yararlanacak anlayışla çalışması sağlanmalıdır.

11- Turunçgil bahçeleri Nar dikimi nedeniyle kaldırılmamalı ve bu iki ürün rakip olarak değerlendirilmemelidir.

https://orhan.catsboard.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz